Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Sommerferie - Sjove aktiviteter

​Fyld flasken først...

En super sjov leg for voksne og børn der stiller krav til både muskelledsansen og øjehåndkoordination.​

​Materialer

Vandpistoler

2 halvandenliters flasker

Snor

2 sæt dykkerbriller

Kniv/saks

Beskrivelse

Skær et stort hul i siden på flaskerne. Bind flaskerne fast på hovedet af den voksne og barnet, som har dykkerbriller på, flaskerne skal vende med hullet frem imod modstanderen. Det er nu det gælder om at fylde modstanderens flaske ved at skyde vand med vandpistolen ind i flaskens hul.

Fyld flasken først

Jeg melder krig mod.....

En god gammel klassiker, som mange voksne garanteret kan huske  de har leget. Legen styrker balancen, for ellers risikerer man at tabe.

Materialer

Kridt

En villavej

Beskrivelse

Tegn en cirkel på ca. 2m i diameter med kridt. I midten af cirklen tegnes en mindre cirkel på ca. 0,5 m i diameter. Den store cirkel deles op i lige store felter, som lagkagestykker, så hver deltager får ét felt hver – hvert deres territorie eller land. Deltagerne vælger, hvilket land de vil være. Landenes navne skrives ud for hvert land. Det aftales, hvem der først skal melde krig.

Krigsmelderen stiller sig i midten af cirklen. Resten stiller sig med en fod i deres eget land, klar til at løbe væk fra cirklen. Krigsmelderen råber “Jeg melder krig mod…..”land”. Alle løber væk fra cirklen, undtagen det land, der er blevet meldt krig mod.

Modsat de andre, løber det angrebne land ind i cirklens midte. Så snart foden rammer den lille cirkel i midten, skal der råbes “STOOP”. Alle skal stoppe med det samme.

Personen i cirklen udser sig et fjendeland, for det meste den der står nærmest. Herefter tages tre skridt og én spytklat i retning mod fjenden og stiller sig der, hvor spytklatten har ramt. Røres fjenden, må der tages et stykke af fjendes territorie og dermed er fjendeland erobret. Undgår fjenden at blive rørt, meldes der krig på ny. På ét ben stiller landeerobreren sig i den lille midtercirkel. Har personen allerede erobret territorie fra det samme land før, må han/hun stille sig i det felt i stedet.

Med en kridtstreg tegnes et område så stort som muligt af det vundne land. Mistes balancen, fortsætter man den uafsluttede streg ind til den nærmeste kant. I det ny-vundne territorie skriver erobreren sit eget lands navn. Nu er det erobrerens tur til at “Jeg melder krig mod….”

Ændringsforslag:

Alternativt kan en tennisbold eller en pind bruges. En tennisbold eller en pind bliver smidt op i luften samtidig med der bliver råbt “Jeg melder krig mod…” Landet der er blevet meldt krig imod må råbe “STOP”, så snart han/hun er nået ind i sit eget land med bolden/pinden i hånden.

Med pinden skal man røre offeret. Spiller man med bold, skal offeret holde armene ud foran sig som en basketballkurv, hvori bolden skal ramme ned igennem.

Jeg melder krig...

Vælt vandflasken

Skyd bolden afsted i ​forhåbning om at ramme modstanderens flaske med vand. Styrk muskelledsansen med denne leg.

Materialer

To 1 ½ liters flasker fyldt med vand

En bold.

Beskrivelse

De to flasker stilles overfor hinanden med en passende afstand. Eksemplet er for to personer og disse to stiller sig bag ved hver deres flaske. Det gælder nu om skiftevis at sende (kaste, trille, sparke) bolden afsted imod modstanderens flaske. Når bolden rammer og vælter flasken gælder det for ejeren om at fange bolden, og først derefter må flasken rejses op. Imens modstanderen fanger bolden, er det tilladt for den anden at ”hjælpe” vandet ud af flasken ved fx at ryste den.

Den hvis flaske først er tom har tabt.


Motorik vælte vandflasken

Duel

Skyd, ram, splask. Denne leg er som taget ud af filmenes bedste cowboydueller. Styrker barnets muskelledsans 

Materialer

Vandballoner

Beskrivelse

Fyld 10 vandballoner op med vand og fordel dem ligeligt imellem jer. Stil jer med ryggen til hinanden og gå ti skridt frem og vend jer om. Når I har vendt jer om, må I kaste vandballonerne efter hinanden. Der må undviges, men fødderne må IKKE flytte sig.


Motorik vandballon duel

​Kantsten

Endnu en gammel klassiker fra vi gamles ungdom. Nyd glæden ved at bolden kommer retur når den rammer modsatte kantsten.​

Materialer

En bold

Beskrivelse

Kantsten spilles ved at man står på hvert sit fortov og kaster bolden imod modsatte kantsten, hvilket man får 1 point for.

Når kantstenen er ramt får man et bonuskast fra midten til at ramme kantstenen igen. Hvis der rammes, får man 1 point til og et forsøg mere. Hvis man ikke rammer, gælder det om at nå tilbage til egen kantsten inden modstanderen rammer en og derved scorer et point.

Man spiller til 10 eller alt efter hvad man internt aftaler.

Kantsten

Tegn skyggen

Vær den dygtigste tegner. Ved at tegne efter skygger kan barnet få mange detaljer med på deres tegninger. Styrker øje-håndkoordinationen​

Materialer

Sol eller kraftig lampe

Blyanter og farver

Papir

Forskellige legetøjsting som kunne være sjove at tegne

Beskrivelse

Når solen skinner skabes der skygger. Til denne leg er skyggen en ven, den kan nemlig hjælpe os til at tegne nogle ting som vi fleste har det lidt svært med at gøre. Læg det papiret på et fladt underlag. En figur fx en legetøjshest, stilles op oven på en lille genstand som er ca 5 cm høj, så skyggen rammer papiret. Barnet skal nu tegne uden om skyggen og derved tegnes den ting der står og skaber skyggen. (denne leg kan også laves inde, men i stedet for solen bruges fx en skrivebordslampe).

Tegn skyggen

Kast svampen

Ved deltagelse i denne leg, kan man ikke undgå at blive våd. Kast og grib svampen giver vand i alle retninger​.

Materialer

En spand pr deltager

En svamp

Beskrivelse

Deltagerne stiller sig lidt væk fra hinanden. Hver deltager har, hvor de står, en spand vand. Første deltager dypper nu svampen ned i sin spand og kaster svampen afsted til næste deltager, som griber svampen. Denne deltager tager så svampen og dypper den i sin spand. Svampen kastes nu enten retur eller videre til næste deltager, alt efter hvor mange der deltager i legen.

Kast svampen

Splask

Kig ned i en spand så vinderen kan få lov til at splaske vand i hovedet af alle andre. ​

Materialer

En opvaskebalje

En spand eller lignende beholder

En ærtepose eller lignende kastegenstand

Beskrivelse

Alle deltagere står i række for at kaste til måls efter spanden med ærteposen. Når alle har kastet én gang sætter alle deltagere sig rundt om opvaskebaljen. Nu går turen så rundt imellem dem som ramte i spanden og det de vinder er retten til at slå så hårdt de kan ned i baljen med flad hånd, så alle bliver våde.

Splask

Vandballonkast

Vandballonen kastes i luften og gribes igen. Det kan da kun blive sjovt. Styrker både muskelledsansen og øje-håndkoordination​

Materialer

Vandballoner

Stort badehåndklæde

Beskrivelse

Læg håndklædet på jorden og derefter en fyldt vandballon på midten af håndklædet. Forælderen og barnet tager nu fat i hver sin ende af håndklædet og løfter det op. Vandballonen skal nu kastes op i luften og gribes igen ved hjælp af håndklædet.

Variationer

Vandballonen skal kastes afsted og ramme et bestemt mål

Vandballonen skal kastes op i luften og gribes med hænderne af barnet

Vandballonkast

Vandballonløb

Det gode gamle "kartoffel på ske" løb har altid været sjovt. Vi har i denne leg skiftet kartoflen ud med vandballoner.​

Materialer

Ske

Vandballoner

Beskrivelse

Sæt en bane op hvor man skal komme fra A til B. Fyld så en vandballon op og læg den på skeen. Banen skal nu gennemføres med vandballonen på skeen uden at den tabes.(Samme som et kartoffelløb, hvor kartoflen er skiftet ud med en vandballon)

Motorik vandballonløb

Klask sæbeboblen

Lav en masse sæbebobler og klask dem med en fluesmækker. Der er sjov til et godt stykke tid i denne leg.​

Materialer

Gammel vaskeklud

Blød halvlitersflaske

Elastik

En skål

Vel Ultra

Ståltråd eller piberenser

Beskrivelse

Lav en sæbebobleblanding af vand og Vel Ultra (der skal I nok prøve jer lidt frem, for at finde den rigtige blanding). Form derefter en sæbeboblemager af en piberenser. Put den så i sæbebobleblandingen og begynd at lave sæbebobler. Barnet skal nu klaske sæbebobler med en fluesmækker.

Variationer

KUN FOR SJOV - Skær bunden af en blød halvlitersflaske. Sæt den gamle vaskeklud henover bunden med en elastik. Dyp nu bunden ned i sæbebobleblandingen. Pust forsigtigt i den rigtige ende af flasken og ud af bunden vil der komme en sæbebobleslange. HUSK ikke at indånde igennem flasken, da munden så nok bliver fyldt med skum.

Klask sæbeboblen

Ram badebolden

Skyd badebolden bag baglinien. Men pas på, man kan jo komme til at ramme sin modstander​

Materialer

Vandgeværer eller lignende

Badebold

Beskrivelse

Badebolde ligger på midten af en opstillet bane. Nu gælder det om at skyde på badebolden med vandgeværet så bolden kommer ned bag modstanderens baglinie. Når badebolde er bag baglinien har man vundet.

Klask badebolden

Tivolis skydetelt

Skydeteltet er altid et fast inventar i ethvert tivoli. Lav jeres eget skydetelt ved at stille forskellige ting op, som I skyder til måls efter.​

Materialer

Bamser, kopper og andet som må skydes på

Et bord eller andet som man kan stille ting på

Beskrivelse

Ligesom i tivoli er det altid sjovt at kaste med bolde efter nogle mål som skal væltes. I denne leg skal alle ting der må skydes ned stilles på et bord. Herefter er det barnets opgave at skyde og ramme tingene ned fra bordet.

Skydetelt

Skyd koppen afsted

Få koppen til at bevæge sig fra A til B. Denne leg kræver præcisionsskydning for at koppen bevæger sig.​

Materialer

Snor

Plastickop

Tape sugerør

Vandpistol

Beskrivelse

En snor spændes ud imellem fx to træer. På snoren sættes plastickruset fast med tape på et lille stykke sugerør, som i forvejen er på snoren. Nu kan koppen bevæge sig. Legen går ud på for barnet at skyde vand i koppen så den bevæger sig fra den ene ende af snoren til den anden.

Skyd koppen afsted

Tovtrækning på kasser

Tovtrækning bliver sværere når man begrænser pladsen man kan holde igen på. Nedkæmp din modstander ved at han/hun træder ned fra kassen.​

Materialer

Et tov

To mælkekasser eller lignende

Beskrivelse

To personer tager fat i hver sin ende af tovet og stiller sig op på hver sin mælkekasse. Legen går nu ud på at få den anden ned fra mælkekassen.

Tovtrækning på kasser

Vandballonrundbold

Er der noget skønnere at mærke når rundboldbattet rammer bolden, som man planlagde. Denne leg har alt det og kombineret med vandballoner kan det ikke blive meget federe.

Materialer

Vandballoner

Rundboldbat eller lignende

Beskrivelse

Stil op som om at det er barnets tur til at være batter i rundbold. Forælderen kaster vandballonen op som opgiver og så er det barnet skal ramme.

Vandballon rundbold

Sæbeboblebeholderholderen

Et simpelt tip til at undgå en masse spildt sæbeboblevand.​

Materialer

Sæbeboblebeholder

Tape

Beskrivelse

Tape sæbeboblebeholderen fast til noget stationært fx en stolpe. På den måde slipper de voksne for hele tiden at fylde den tømte beholder op. Samtidig får barnet trænet øje håndkoordination ved at skulle ramme hullet i beholderen med sæbebobleværktøjet.

Sæbebobleholder

​Tramp og ram

Skyd noget op i luften og grib det igen. Det er kun jer selv som bestemmer sværhedsgraden​

Materialer

Et bræt

En pind eller lignende

En plasticskål eller lignende

Ærtepose, sammenfoldede sokker eller lignende

Vandballoner

Spand eller lignende

Beskrivelse

Lav et vippebræt ud af et bræt og et stykke pind under midten af af brættet. Pinden sættes fast (ikke nødvendig, men mere sikkert). Plasticskålen sættes fast i den ene ende af brættet. En ærtepose eller lignende placeres i plasticskålen og så er det at barnet skal stampe på den anden ende, således ærteposen flyver op i luften. Ærteposen skal nu ramme i den spand, som barnet og forælderen i fælleskab har stillet frem som mål.

Variationer

Forælderen tramper på brættet og barnet griber.

Byt ærteposen ud med en vandballon. Husk at skiftes til at trampe.

Barnet tramper og skal ramme forælderen som mål med vandballonen.

Tramp og grib

Hop fra isflage til isflage

Den første leg er en del af fire lege. Vi skal et smut til de kolde egne omkring sydpolen. Her er det også så småt ved at være blevet varmt, og pingvinerne må hoppe fra isflage til isflage for at komme op på land, for vandet er fyldt med hajer der gerne vil spise dem. 

  ​

I skal bruge to viskestykker, de skal bruges som isflager. Først kaster I det ene og hopper over på det. I kaster det næste og hopper over på det. I samler det første op igen osv. 

​En god og hyggelig leg, der kan bruges i alle aldre. ​Her får I trænet muskel-ledsansen og vestibulærsansen. 

Se en video her: Hop fra isflage til isflage

Variation:

 • Der kan sættes en isbjørn ind der kan fange pingvinerne. Den skal selvfølgelig også hoppe fra isflage til isflage.

 • Sæt forhindringer op.

 • Gør det på tid.

Vralt som en pingvin

Når pingvinerne er kommet på land skal de skynde sig op til deres æg for mågerne har fået øje på dem. 

Brug nu de to viskestykker som pingvinernes fødder. Imens i træder på dem, skal I også holde fast i dem. Nu gælder det om at bevæge sig så hurtigt som muligt fra isflagerne op til æggene (fra A til B). En god og hyggelig leg, der kan bruges i alle aldre. ​Her får I trænet muskel-ledsansen og vestibulærsansen.

Se videoen her: Vralt som en pingvin

Variation:

 • Der kan sættes en isbjørn ind der kan fange pingvinerne.

 • Sæt forhindringer op.

 • Gør det på tid.

Red pingvinens æg

Pingvinens æg er mågernes ynglings mad. Derfor skal pingvinerne nu flytte deres æg væk fra mågerne, så de ikke bliver spist.  

Find en bold, der passer i størrelse til barnet, de skal være pingvinernes æg. Det skal være sådan at barnet skal kunne enten hoppe eller vralte afsted, imens barnet har bolden imellem lårene. Nu gælder det om at komme først over på den anden side. ​En god og hyggelig leg, der kan bruges i alle aldre. ​Her får I trænet muskel-ledsansen og vestibulærsansen.

Se videoen her: Pingvinens æg


Variation:

 • Sæt en isbjørn(voksen) der kan fange børnene.

 • Sæt forhindringer op.

 • Gør det på tid.

Kolde isterninger

​Efter alt det hårde arbejde skal pingvinerne køles ned. De skal have knuste farvede isterninger og dem skal I sørge for. 

​I skal lave tre-fem poser med isterninger. Tilsæt frugt farve til dem og frys dem ned. Børn har altid lyst til at se, hvad deres muskler kan, og også hvad der skal til, for at noget går i stykker. Her får de chancen på flere forskellige måder. I tager en hammer, en sten eller lignende, og lader barnet smadre isterningerne. Det ser fedt ud når isen blandes sammen.  
​HUSK HUSK HUSK det skal laves udenfor og helst på græs, da frugtfarven farver alt, hvad den kommer i nærheden af.

Se videoen her: Knuse isterninger


​Her får I trænet øjehåndkoordination, muskelledsansen og sikkert også følesansen. 

Variation:

​I stedet for en hammer eller sten, kan I hoppe på dem og se om I kan knuse dem på den måde.

Fingermotorik - som også kan laves på farten

​Skal I på langtur denne sommer, er der her nogle helt ideelle fingermotorikøvelser, som for eksempel er nemme at lave i en bil som underholdning på bagsædet. De træner fingrenes motorik og underarmens muskler.

Lidt forskellige fingermotorikøvelser:

1 Klem en bold af skum

En bold af skumgummi eller lignende lægges i den åbne håndflade og klemmes sammen igen og igen. Bliv ved med at lave øvelsen til det bliver for svært og skift hånd.

Variation: Boldens hårdhed ændres gradvist efter hvor nemt det er for barnet at klemme bolden sammen.

2 Krøl papir med én hånd

Tag et stykke papir (tag fx en reklame, som alligevel skal smides ud) og krøl det sammen med én hånd​.

​Variation: For at give lidt mere modstand kan man med fordel bruge modellervoks i stedet for papir.

3 Spred fingre og samle igen imod langefinger

Stræk fingrene på den ene hånd så langt ud fra hinanden, som det er muligt. Fingrene skal nu samles ind så de alle rører ved langefingeren. Gentag igen og igen og når øvelsen bliver svær, skiftes der hånd​.

4 Lad tommelfingeren røre ved fingeroden på alle de andre fingre

Stræk fingrene på den ene hånd så langt ud fra hinanden, som det er muligt. Tommeltottens fingerspids skal nu ind og røre ved fingerroden (altså der hvor fingeren starter på hånden) på alle de resterende fingre. Gentag igen og igen og når øvelsen bliver svær, skiftes der hånd​.

5 Lad tommelfingeren røre fingerspidserne på de andre fingre

Stræk fingrene på den ene hånd så langt ud fra hinanden, som det er muligt. Fingrene skal nu enkeltvis med fingerspidserne ind og røre tommeltottens fingerspids. Gentag igen og igen og når øvelsen bliver svær, skiftes der hånd​.

6 Spred fingrene helt ud og prøv så at nå håndleddet

Stræk fingrene på den ene hånd så langt ud fra hinanden, som det er muligt. Enkeltvis bøjes hver finger for at røre så langt ned på armen det er muligt. Gentag igen og igen og når øvelsen bliver svær, skiftes der hånd​.

Alle disse øvelser er gode for Muskelledsansen og finmotorikken

Aktivitetsringe

Ringenes farve og udformning opfordrer til leg. De kan balanceres med, kastes og gribes med, jongleres med, kun fantasien sætter grænser. Grundlæggende vil enhver leg hvor ringene indgår, styrker barnets motorik

Balance

 • Lad barnet balancere med ringene på hovedet.​
 • Byg en bane som skal forceres med ringene på hovedet
 • Byg en bane hvor barnet undervejs skal samle ringene op for til sidst at kaste ringene i en spand

Øje-håndkoordination

 • Kast ringene til barnet, som skal gribe med en pose eller en kasse
 • Kast og grib ringene med hinanden
 • Kast ringene til barnet som skal gribe ringene ved at få hånden igennem hullet i ringene

Muskelledsansen

 • Kast ringene efter nogle givne mål, som forælderen sætter op

Aktivitetsringe

Kontakt Børnenes Motorikklub​

Højgårdsvænget 13

8600 Silkeborg​

Telefon: 27 21 12 26​

E-mail: info@motorikklubben.dk

CVR: 36706457

vores privatlivspolitik

Hvem er vi​

​​Børnenes Motorikklub består af Helle, Tonni og Søren der tilsammen har over 30 års erfaring med motorik og indlæring. 

Da en god grundmotorik er essentiel for bevægeglæde, sociale kompetencer og indlæringsparathed, ​ er vi klar til at hjælpe jer og jeres børn med at få en masse glade stunder sammen, så der er basis for, at de kan få leget, tumlet og bevæget sig til en glad og aktiv opvækst.

se månedens motorikhilsen